12 Des 2018 13:02 18 Des 2018 18:26 per gracienc.
gracienc
Administrator
Administrator
Missatges: 2464
Més
Autor del tema
BASES DEL CONCURS #218361
BASES LEGALS PER A CONCURSAR:


1. Els concursants es donaran d’alta mitjançant una plantilla que es estarà disponible en l’apartat de CONCURS D’OBERSVADORS METEOROLÒGICS.
2. Les variables a preveure seran: temperatura màxima, temperatura mínima(ºC), precipitació amb decimals (mm) i vent (km/h).
3. La precisió de les dades de temperatura, serà de dècima en dècima. La de precipitació, les dades s’hauran de posar en dècimes de mínim 0,2 mm. Sempre amb nombres de dècimes de litre parells, tal i com ho registren les Davis. Una precipitació de 0,1 mm es contarà com a inapreciable, que no es comptabilitzarà com a precipitació. El vent s’haurà d’introduir en una forquilla de 5 km/h.
4. El mesurament de les diferents variables, serà des de les 00h (hora local) del dissabte, fins les 00h (hora local) del dilluns.
5. A nivell de temperatura màxima i mínima, així com també amb el vent, serà l’enregistrat dins el període aquest de les 48h, és a dir, s’hauran d’introduir les dades extremes de tot el cap de setmana. En canvi, a nivell pluviomètric, s’haurà d’anotar l’acumulat de tot el cap de setmana.
6. Els pronòstics s’hauran d’enviar a la pàgina web corresponent, abans de les 00h (hora local) de dissabte. És a dir, divendres a la nit.
7. Si les dades d’alguna de les estacions participants en el concurs meteorològic, no es poden consultar, no es tindrà en compte per a aquell cap de setmana i quedarà la previsió d’aquella estació, en blanc.
8. El concurs començarà el cap de setmana del 15 i 16 de desembre fins al proper 9 i 10 de febrer de 2019, el cap de setmana de reis no hi haurà concurs. En total seran 12 jornades de concurs.
9. Els concursants s’hauran d’inscriure abans de que comenci el concurs en el termini determinat per fer les inscripcions (fins aquest proper divendres 14, a les 20h). Haurà de ser amb el mateix nom d’usuari que el del fòrum i se li haurà d'enviar un missatge privat a en marc_rusi.
10. Un cop s’estigui inscrit, no hi ha cap obligació de participar cada cap de setmana, és purament voluntari i d’interès pròpi. El cap de setmana que no es participi, no puntuarà, amb la qual cosa penalitzarà de cara a la classificació general.



PUNTUACIÓ DEL CONCURS:

TEMPERATURES MÀXIMES I MÍNIMES: Es puntuarà a partir de la desviació absoluta obtinguda i es sumarà la puntuació de la màxima més la mínima. Aplicant la següent taula:
Diferència de 0,0ºC, clavada: 15 punts.
Diferència de 0,1 a 0,2ºC: 12 punts.
Diferència de 0,3 a 0,5ºC: 7 punts.
Diferència de 0,6 a 1ºC: 4 punts.
Diferència de 1,1 a 1,5ºC: 2 punts.
Diferència de 1,6 a 2ºC: 1 punt.
Diferència de 2,1 a 3ºC: 0 punts.
Diferència de més de 3ºC: Resta -1.
Diferència de més de 4ºC: Resta -3.
VENT (KM/H): Es puntuarà aplicant la següent taula (sempre les forquilles seran múltiples de 5 km/h).
Ratxa màxima dins la forquilla de 5 km/h assignada: 10 punts.
Ratxa màxima de 5 km/h de diferència: 5 punts.
Ratxa màxima de 10 km/h de diferència: 2 punts.
Ratxa màxima de 15 km/h de diferència: 1 punt.
Ratxa màxima de 20-30 km/h de diferència: 0 punts.
Ratxa màxima de més de 30 km/h de diferència: Resta 10 punts.
Es prohibiran valors que no siguin acabats amb 0 o 5.
PRECIPITACIÓ: Es puntuarà a partir de la desviació absoluta obtinguda i si s’encerta que precipita, ja suma 3 punts extres. Si no precipita i s’ha marcat precipitació, es restaran 5 punts. I si no s’ha marcat precipitació i precipita, es resten 5 punts també. A partir de la següent taula, es puntuarà de la manera següent sempre i quan hi hagi precipitació:
Diferència de 0,0mm (encert total amb dècimes): 20 punts.
Diferència de 0,2 a 1mm: 10 punts.
Diferència de 1,2 a 2 mm: 8 punts.
Diferència de 2,2 a 5 mm: 5 punts.
Diferència de 5,2 a 10 mm: 1 punt.
Diferència de 10 a 15 mm: 0 punts.
Diferència de més de 15 mm: Resta 10 punts.
Diferència de més de 20 mm: Resta 20 punts.

ESTACIONS METEOROLÒGIQUES EN QUE ES BASARÀ EL SEGON CONCURS (TOTES DE METEOCLIMATIC):


1. BARCELONA – GRÀCIA (105M)  ESCAT0800000008024A: L’observatori es caracteritza per unes mínimes molt altes en situacions de calma o inversió tèrmica, l’illa de calor de la ciutat, passa factura. En canvi, amb vent i advecció freda o precipitació, es quan la temperatura baixa amb més facilitat. Les marinades de S i SW són les més freqüents, en aquest últim cas –sud-oest-, venen una mica més reescalfades pel Baix Llobregat. Les precipitacions més abundants es donen amb xaloc, les llevantades de gran recorregut no són gaire efectives. El rebuf algunes vegades pot donar tempestes inflant els registres sorpresivament. Els vents de ponent i llevant són clarament els més potents a l’observatori, es superen amb certa facilitat els 60 km/h. Localment, les marinades de garbí també bufen amb ganes, però només puntualment, superen els 50 km/h. La tramuntana amestralada o el xaloc, són els vents més febles a l’observatori amb diferència.

2. BAGÀ – NORD (865m)  ESCAT0800000008695A. Presenta uns estius força plujosos, amb abundants tempestes de mitja tarda. Les llevantades de tardor també hi arriben amb força nitidesa: els vents de procedència marítima entren des del Ripollès i acaben topant amb les estribacions de la serra del Cadí, a ponent de Bagà, fent que les precipitacions s’intensifiquin. Els episodis del sud també aporten força aigua a la vila, ja que els vents humits penetren per la vall del Llobregat i topen amb el Moixeró que els obliga a ascendir i per això les pluges es reforcen en arribar a la nostra zona. El vent del nord és canalitzat per la vall, per tant varia la direcció i ens arriba normalment del oest-nord-oest. Bufa amb força intensitat molts dies d’hivern i escampa els núvols amb rapidesa. No és estrany, però, que en situacions molt marcades de nord els núvols retinguts al vessant nord del Pirineu puguin passar al sud i arribar a donar febles nevades(o rufagades) a la nostra vall. Aquest mateix vent pot produir efecte Föhn i disparar els termòmetres en ple hivern. El vent de ponent no sol bufar massa fort al fons de la vall a l’igual que el del sud-oest. La boira hivernal de l’interior del país no arriba a Bagà; si que es pot presentar alguns matins, però es dissipa amb rapidesa.

3. HOSPITALET DE L’INFANT – CENTRE  ESCAT4300000043890A: La zona és caracteritza per les grans ventades de mestral pur. Es superen els 100 km/h amb certa facilitat. El mestral/aponentat no acostuma a deixar grans registres a la zona. Els vents de xaloc o llevant també poden deixar ratxes fortes. Les temperatures mínimes a l’estiu, acostumen a ser les més altes de Catalunya, juntament amb les grans ciutats com Barcelona, però en canvi, a l’hivern, durant les nits anticiclòniques refreda força més degut als catabàtics però lluny de les glaçades. Les precipitacions més abundants es donen amb llevantades clàssiques.

4. ALMOSTER - PICARANY (ESCAT4300000043393E): És una zona peculirar perque no li afecten les inversions tèrmiques, a més, és una zona punta en gregalades i llevantades, perque la seva situació a SE, a l'estar enlairada i lliure de relleus geogràfics pel mig, fa que el vent arribi molt fort i sostingut sempre.El mestral , al caure a sotavent de l'orientació nord, l' hi afecta menys, però això és per questions orogràfiques locals.En quant a pluviomteria li afecten de plè els trens convectius que entren pel Cap de Salou ( situació SSE), i algunes vegades, les tempestes locals que es formen a sotavent de la Mussara.La marinada també hi té molta influència, sent un punt on sovint fem màximes de 2 a 4 graus més baixes que a Reus degut a l'alçada (350 msnm).
5. FIGUEROLA D’ORCAU (550M)  ESCAT2500000025655B: Aquesta estació està situada en un indret, on podríem dir que és un dels llocs al nostre país de clima continental, amplitud tèrmiques grans, pluges concentrades a abril i maig, en menor mesura juny i setembre octubre. Tempestes estiuenques importants de tarda. Hiverns freds, amb temperatures que poden baixar facilment fins als -9º/-10º
i a l’estiu temperatures que que s’enfilen fins als 40º. Les precipitacions són abundants en situacions de SW i S, on hi acostumen a arribar amb grans precipitacions fins i tot llevantades de SE.

6. LLAGOSTERA – MUNICIPAL (120M)  ESCAT1700000017240G: El vent predominant és el garbí, tot i que en situacions de tramuntana, també pot arribar a bufar forta. A nivell de temperatures, la inversió tèrmica hi fa molta feina, màximes força elevades i mínimes força baixes. Amb inversió tèrmica és quan es donen els valors mínims, posteriors a adveccions de nord. Els màxims pluviomètrics es donen en situacions de llevant pur.

7. RIBES DE FRESER – CÀMPING (985M)  ESCAT1700000017534B: L’efecte fogony o föhn: Es dona principalment quan bufa vent de SE, S o SO i aquest ascendeix pel vessant sud del Taga (2.040 m) i baixa reescalfat directe a l’estació fent augmentar la temperatura entre 2 i 4ºC de forma habitual i baixar la humitat entre 15/25%, també passa amb la tramuntana, però menys freqüentment. L’increment de la temperatura per l’alçada és un fenomen casi bé perpetu en situacions anticiclòniques hivernals a Ribes de Freser i més esporàdica però marcada la resta de l’any. Darrerament aquest efecte s’ha vist incrementat, donant dades de temperatura a Núria de 5ºC, 0ºC a Ribes, a les matinades. L’observatori està bastant protegida des del punt de vista muntanyós. Tot i això, el mestral, en situacions de nord i el ponent canalitzats per la Collada de Toses, acostumen a entrar amb força. Tant en les llevantades com en les borrasques atlàntiques, Ribes de Freser queda sempre una mica al mig entre els registres de Planoles i Tregurà a la Vall de Camprodon, però tot i així la mitjana anual és de 1.065 mm essent els mesos més plujosos el setembre, maig i juny respectivament amb uns registres de 120 a 125 mm per mes.

8.SANT JULIÀ DE VILATORTA (ESCAT0800000008504A): Estació meteorològica caracteritzada per les fortes inversions tèrmiques tant a l'estiu com a l'hivern, amb glaçades frequents, la temperatura agafa un caire molt continental.Les boires són força persistents durant periodes hivernals reduint la gran amplitud tèrmica que hi pot haver a l'estiu.Les situacions de xaloc són les que normalment acostumen a portar més quantitat de precipitació juntament amb les tempestes d'estiu provinents del nord de la comarca. El vent no acostuma a bufar gaire intens, tot i que el ponent a vegades s'endinsa bé i les marinades de sud a l'estiu.


QUANT ALS PREMIS PEL GUANYADOR DEL CONCURS... ARA COM ARA NO TENIM PREMI, PERÒ ESTEM A L'ESPERA DE QUE APAREIXI ALGUNA RECOMPENSA PEL GUANYADOR.
El tema ha estat tancat.